فهرست مطالب

نشریه پژوهش های گردشگری و توسعه پایدار
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1401)

  • جلد یک
  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 4
|
  • مهیار سجادیان، محمدعلی فیروزی، احمد پوراحمد صفحات 1-12

    در دنیای رقابت آمیز امروز، برند شهری به مثابه تیغی بران در راستای دستیابی به حداکثر سرمایه در حال گردش و گردشگران محسوب می گردد. در این راستا، کلانشهر اهواز نیز چاره ای جز پیروی از این رویکرد نداردلذا این پژوهش به هدف شناختی از وضعیت کنونی برندآفرینی در کلانشهر اهواز به تحقیق پرداخت. پژوهش حاضر سوال محور می باشد که با روشی اکتشافی انجام پذیرفته است؛ ضمن آن که از روش تحلیل محتوا مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی برای واکاوی علی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش، خبرگان می باشند که تعداد 142 نمونه با روش خوشه ای دو مرحله ای انجام پذیرفت. ابزار پژوهش پرسش نامه الکترونیکی پنج درجه ای لیکرت می باشد که روایی و پایایی آن مورد تایید واقع گردید. بر مبنای یافته های تحقیق، وضعیت کنونی برندآفرینی در کلانشهر اهواز مناسب نبوده؛ و این کلانشهر نتوانسته است از قابلیت های رود کارون در راستای برندآفرینی کلانشهر اهواز استفاده نماید؛ که الزم است با اصالح روندها، نسبت به بازنوع سازی تصویر شهر با بهره گیری از رویکرد مدیریت مکان به مثابه برندسازی و استفاده بهینه از قابلیت های ابزارهای نوین ارتباطی و تبلیغاتی چرخه برندآفرینی خود را تکمیل نماید.

    کلیدواژگان: برند، تصویر شهر، هویت مدیریت مکان
  • امیر بابایی، علیرضا نوری صفحات 13-24

    گردشگری موسیقی شاخهای از شاخه های گسترده گردشگری فرهنگی است، به طوری که امروزه بخش قابل توجهی از گردشگران بین المللی به این نوع گردشگری تمایل دارند. رویدادهای موسیقی از جمله جشنواره های موسیقی در مناطق روستایی میتوانند به عنوان عامل جذب گردشگر و کسب درآمدهای حاصل از گردشگر تلقی شوند. برخی مولفه های جشنواره های موسیقی از جمله پتانسیل بالای آنها به عنوان جاذبه های گردشگری، ارتقای هویت فرهنگی و فردی و همچنین موفقیت های اقتصادی از جمله تاثیرات این جشنواره ها برای گردشگری محلی میباشند. تحقیق حاضر باهدف بررسی نقش ویژگی های جشنواره های موسیقی نواحی بر توسعه گردشگری فرهنگی انجام شده است. در این راستا تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، از نظر نحوه جمع آوری داده ها توصیفی و از نظر نحوه تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کمی و از نظر تحلیل به صورت همبستگی میباشد. ابزار گردآوری، پرسشنامه و نحوه جمع آوری اطالعات پیمایشی و میدانی میباشد. برای پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و برای روایی سازه از تحلیل بارهای عاملی تاییدی استفاده گردید. جامعه آماری کلیه گردشگران شهر کرمانشاه و روش نمونه گیری غیرتصادفی ساده و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نفر میباشد که پس از جمع آوری اطالعات از طریق پرسشنامه و نتایج تجزیه تحلیل اطالعات، فاکتور ویژگی های جشنواره موسیقی شامل عوامل فردی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیرساختی به عنوان عوامل تاثیرگذار برگردشگری فرهنگی معرفی گردید.

    کلیدواژگان: جشنواره موسیقی، موسیقی نواحی، گردشگری فرهنگی، گردشگران شهر کرمانشاه، توسعه گردشگری
  • حمید علیزاده، مریم قاسمی صفحات 25-34

    مطالعه ترجیحات گردشگران به ویژه در ارتباط با رقابت پذیری، یک حوزه پژوهشی مهم در صنعت گردشگری محسوب میشود. ازاینرو، هدف از پژوهش حاضر تاثیر ترجیحات گردشگران بر رقابت پذیری صنعت هتلداری است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، شیوه جمع آوری اطالعات پیمایشی و به لحاظ بررسی روابط بین متغیرها، همبستگی از نوع کمی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده های از 330 گردشگر که از خدمات هتلهای 4 و 5 ستاره شهر تهران بازدید کردهاند، جمع آوری شد. روایی تحقیق با استفاده نظرجمعی از صاحب نظران و متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی تحقیق نیز تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از نرم افزار SmartPLS استفاده گردید.. نتایج حاکی از آن است که انتظارات گردشگران و نزدیکی مقصد بر ترجیحات گردشگران تاثیر معناداری داشته است. بعلاوه تاثیر مقصد گردشگری بر ترجیحات گردشگران نیز معنادار شده است. همچنین نتایج نشان داد ترجیحات گردشگری تاثیر مثبتی بر رقابت پذیری صنعت هتل داری دارد. این در حالی است که تاثیر انتظارات بر ترجیحات گردشگران نسبت به سایر عوامل بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: ترجیحات گردشگر، رقابت پذیری، هتلداری
  • سید محمد حسینی، زینب مرادجوکاری صفحات 35-46

    گردشگری به عنوان نیروی محرکهای برای توسعه منطقه های بیان میشود. گردشگری موفق میتواند درآمد دولت، اشتغال و دریافتی های گردشگر مقصد را افزایش دهد. از این رو، تحقیق حاضر، با هدف شناسایی و تبیین عوامل موثر بر گردشگری شهری انجام شد. برای این منظور، ادبیات و پیشینه تحقیق به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از رویکرد ویکور فازی به رتبه بندی آنها پرداخته شد. بر اساس بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق، 16 عامل موثر بر گردشگری شهری شناسایی شد و نتایج حاصل از روش ویکور فازی نیز نشان داد که امکانات زیرساختی، هوشمندسازی شهری و فرهنگ گردشگرپذیری به ترتیب در سه رتبه اول قرار دارند. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاداتی نیز ارایه شد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری شهری، ویکورفازی، اصفهان